Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jóú? Om je goed klaar te stomen voor het beter ‘zien’ van de voorstelling Birds bieden we deze SCROLL pagina. Je kunt zelf scrollen en je verdiepen in de topics van de vertelling. Have fun!

Gebroken vleugels

‘Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Birds neemt je mee in de wereld van een jongen die ondanks alle obstakels toch hoop houd. Kan je vliegen met gebroken vleugels?

Het verhaal van Birds wordt verteld met dans, muziek en gesproken woord. De titel verwijst naar de vogels die choreograaf Dalton Jansen uit het raam van zijn kamer in de jeugdzorginstelling zag, die vrij waren. 

Jeugdzorg is met name bedoeld voor jongeren tot 18 jaar, waarbij jeugdhulp en jeugdreclassering ook nog mogelijk zijn tot het 23e levensjaar.  Lees het artikel, maak kennis met de maker van de voorstelling en zijn verhaal.

– Ken of ben je iemand die in aanraking is gekomen met jeugdzorg?

 

– Wat herken je in het bovenstaande artikel?

Jason is slachtoffer geweest van huiselijkgeweld. Hij gebruikt  zijn ervaringen om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt. Die missie geeft hem de onwrikbare wil om beter te worden en de kracht om zich, hoe moeilijk dat soms ook is, van zijn kwetsbaarste kant te laten zien. Kijk hier  de gehele documentaire van Jason.  

Ken of ben jij iemand die in aanraking komt met huiselijkgeweld, meld het hier.

Follow the money?

Veel jeugdzorgaanbieders kampen met een aantal serieuze problemen zoals zelfdoding, seksueel misbruik en personeel dat te laag geschoold is.  Hoe komt dit? 

Welk cijfer?

Kinderen die thuis bij hun ouders wonen geven hun leven gemiddeld een 8,3. Kinderen in een gesloten instelling gemiddeld een 5,6. Welk cijfer geef jij je leven? 

Wel of geen Gesloten jeugdzorg?

Er moet een einde komen aan gesloten jeugdzorg in Nederland. Dat vinden 134.000 mensen die vandaag een petitie overhandigde aan de regering. Wat vind  jij? Hou zou de jeugdzorg er volgens jou uit moeten zien? 

De begeleiders.

Birds vertelt niet alleen  het verhaal van duizenden jongeren  in de jeugdzorg, maar schijnt ook licht op de mensen die hen helpen, de begeleiders. Wie zijn de gezichten achter de naamplaatjes? En hoe komt het dat er zoveel kritiek is op het systeem? Check de filmpjes en artikelen hieronder om zelf een mening te vormen. 

Hoe kijken jongeren terug op hun traject in de jeugdhulp? En hadden ze iets te zeggen over wat er met hen gebeurde? Het is niet all bad, in dit artikel lees je over de ‘critical moments’ van een aantal jongeren en hoe de begeleiders die beïnvloed hebben. 

Gabriel geeft terug.

Grote personeelsproblemen en er is te weinig tijd voor kinderen. Instellingen die verantwoordelijk zijn voor uithuisplaatsingen roepen de minister op tot snelle maatregelen. Lees verder…

Sociale werker, zou jij het kunnen?

‘Sociaal werk is een praktijkgericht beroep en een academische discipline die maatschappelijke verandering, sociale cohesie en de emancipatie en zelfstandigheid van mensen bevordert.

Wat weet Nederland

DOX is samen met ervaringsdeskundigen, Yousri en Patricia de straat op gegaan om te kijken hoe het ervoor staat met kennis van Nederland over haar jeugdzorg systeem.

Wat weet jij? True or False…

  • jeugdhulp is voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. True/False
  • jeugdzorg is er alleen voor het kind, niet voor de ouders.True/False
  •  1 op 12 kinderen en jongeren ontvangt jeugdzorg in Nederland. True/False
  •  de gesloten jeugdzorg instellingen moeten sluiting, omdat ze te veel kosten. True/False

Podcast

Luister  ook  de DOX podcast waarin theatermaker en oud-DOX’er Dionne Verwey praat met jongeren over de voorstelling, eenzaamheid en first impressions.

Wij hopen u en de klas goed voorbereid te hebben op de voorstelling. Na de voorstelling vindt een standaard nagesprek met de leerlingen plaats. Het nagesprek wordt gevoerd door een gespreksleider van DOX. In het gesprek gaat de gesprekleider verder in op de thematieken van de voorstelling.  

Bij vragen kunt u contact opnemen met de afdeling educatie & publiekswerk.