Five minutes to half past 
Are we ready? 
Tim, turn out the houselights! 
Ok – good show everybody! 
They’re out! 
Ladies and gentlemen 
Jongens en meisjes, cis vrouwen en gay-mannen, gay-vrouwen en machomannen, transgenders, travestieten, non-binairo’s, kuttekoppen, zeikwijven, klootzakken, motherfokkers here we go!!! Start the motherfokkin’show!!! –

Jimmy Camicia

Je hebt kaarten voor The Hot Peaches. Een voorstelling geïnspireerd op het boek MY DEAR SWEET SELF, A Hot Peach Life, geschreven door Jimmy Camicia, oprichter van het eerste gay-drag-mime theatergezelschap in New York: The Hot Peaches (1972). Ze maakten extravagante shows, opgevoerd in verschillende underground podia, een feest van diversiteit en vrijheid. Het publiek zag de performers als rolmodellen, maar achter de kostuums en bravoure gingen persoonlijke drama’s schuil, waarbij discriminatie en agressie een rol speelden.
 

Wat voor Peach ben jij? 

 

The Hot Peaches zijn een chosen family, een zelfgekozen familie, waar iedereen anders is en iedereen zich thuis voelt. Jimmy Camicia verzon de naam Hot Peaches, Marsha P. Johnson vertelde iedereen dat de P in haar naam voor pay it no mind stond, haar levensmotto. 

Als jij al je verlegenheid van je af zou kunnen schudden, wie zou jij dan willen zijn? Door naar de voorstelling te gaan word je lid van onze Peach familie. Wat voor Peach ben jij? Ben jij een POPULAIRE PARTY Peach, een BESCHEIDEN BLOZENDE  Peach, of mischien wel een PEACE EN POWER Peach? 

Personaliseer je festivalbandje en schrijf je Peachnaam op je bandje. Je krijgt het toegangsbandje op school of bij je kaartje aan de kassa. 

Een van de bekendste leden van The Hot Peaches is Marsha P. Johnson. Zij werd het gezicht van de  Stonewall-rellen. Toen de politie eind juni 1969 de gaybar Stonewall Inn wilde ontruimen, besloten de bezoekers terug te vechten. Het verhaal gaat dat Marsha P. Johnson als eerste een glas naar de politie gooide. Het verzet bij de Stonewall Inn zorgt voor een keerpunt in de geschiedenis. Nog nooit kwam de gay community zo sterk voor zichzelf op. ‘I am proud and I am loud’. De optochten die ter herdenking van deze rellen werden gehouden, groeien uit tot de Gay Pride Parade die over de hele wereld georganiseerd worden.  
Marcia P. Johnson is het symbool van moed. De moed om jezelf te zijn en om te vechten voor waar je in gelooft.  
Maar wat denken jullie?
  • Hoe ver zijn we nu echt gekomen sinds Marsha P. Jonhnson en de Stonewall rellen?
  • Leven we in een eerlijke wereld zonder discriminatie? 
  • Hoe kunnen we het best haar erfenis bewaren en haar strijd voortzetten?  

Sing a long

‘Not everybody can act, but everybody can play’ Jimmy Camicia 

 

The Hot Peaches hielden geen audities, iedereen die wilde mocht meedoen. Dus join in en zing mee! 

Dionne Verwey gaat in gesprek met de spelers/makers van The Hot Peaches. Wat betekent het om queer te zijn? Hoe ga je om met oordelen van anderen en hoe vind je mensen in je omgeving waar je jezelf kan zijn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
foto: Sanne Peper

Walk of Fame

Jimmy Camicia begon met zijn Hot Peaches in woonkamers, winkels en achterafzaaltjes. Toen hij dertig jaar later stopte was de gay community loud and proud.  Jimmy Camicia is trots dat hij daar zijn steentje aan heeft kunnen bijdragen. 
 
Zijn motto: 
“Enjoy your life, enjoy yourself and most of all: enjoy the joy of others. Do it today, this is the moment! Because tomorrow you’ll be eighty. Just like me” Jimmy Camicia 
 
Je gaat straks over een paarse loper de theaterzaal in. Pak je walk of fame, vergroot jezelf uit tot jezelf en vergeet niet anderen aan te moedigen! Kijk het filmpje hieronder voor inspiratie en oefen thuis alvast je moves. 

Verder kijken?

CALL ME BY YOUR NAME

Het is zomer 1983. De 24-jarige Amerikaanse onderzoeksassistent Oliver (Hammer) komt naar Noord-Italië om professor Perlman bij te staan. En maakt grote indruk op diens zeventienjarige zoon Elio (een uitstekende Chalamet), die tot zijn eigen schrik en verbazing verliefd wordt op Oliver. Met prijzen overladen verfilming van André Acimans gelijknamige roman door de Italiaan Guadagnino (bekend van I Am Love en A Bigger Splash). 

 

SEX SIRENS 
Sex Sirens gaat over het vieren van sensualiteit, seksualiteit en verleiding. Deze VICE documentaire verkent een van de populairste secties van de Nederlandse ballroom wereld en volgt vier Sex Sirens in hun voorbereiding om op het Circus ball in Amsterdam te verschijnen. Ze blikken terug op hun leven voordat ze als Sex Siren actief waren en wat deze verandering betekent heeft.

The Wizard of Oz

De film met hoofdrolspeelster Judy Garland was een belangrijke film voor de gay gemeenschap. Het verhaal staat vol  verwijzingen en toespelingen naar homoseksualiteit, onder meer door het liedje Somewhere over the rainbow. Ook Garland zelf was een icoon. De zin “Are you a friend of Dorothy?” werd jarenlang gebruikt om in bedekte termen te vragen naar iemands geaardheid.

VERDER LEZEN?

Gloei door Edward van de Vendel

 

VERDER LUISTEREN?

De Schaduwspits

https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-schaduwspits