Scrollpage

Recht

Welkom op de Recht site. Zie het voor wat het is: een surf, scroll, click and think pagina. Je vindt allerlei linkjes die je helpen de voorstelling Recht nog beter ‘te zien’. Want een kreeft is niet zomaar een kreeft, Max is niet zomaar Max en zo nog meer.

Start waar je wilt en zie maar waar je uitkomt. 

Schoonheid

Max is lelijk! Echt lelijk!

Zegt hij.

Maar wat is schoonheid? Wat is lelijk? Wie bepaalt dat? Zijn er mensen zo lelijk, dat niemand vrijwillig seks met ze zou willen hebben… ooit… in hun hele leven? Kun jij je voorstellen wat dat met iemand kan doen?

 

Klik op de plaatjes en kijk of je de vragen kan beantwoorden.

 

Van wiskundige tot wereldse schoonheid!
Bestaat universele schoonheid?
Lelijk?
Lelijke acteurs gezocht! Zou jij je opgeven?
Ik ben lelijk.

Ben jij een naaktslak zonder make-up?

Ben je een rater?

Eenzaamheid

Max voelt zich eenzaam. Voel jij je eenzaam?

Kan het jou iets schelen als iemand anders zich zo voelt? Zo ja, wat doe je er dan aan?

Heb jij iemand bij wie je helemaal jezelf kan zijn?

Is #Maatjegezocht de oplossing?  

Podcast

Luister ook naar de DOX podcast waarin theatermaker en oud-DOX’er Dionne Verwey praat met jongeren over de voorstelling, eenzaamheid en first impressions.

Kreeft-theorie

In de voorstelling Recht zit een kreeft en dit is niet zomaar. ‘Sta rechtop, met je schouders naar achteren’ begint Jordan B. Peterson (schrijver en psycholoog) zijn verhaal, met een uitleg over kreeften en wat wij mensen daarvan kunnen leren. Hij stelt dat, net als kreeften, mensen onderworpen zijn aan een dominantie hiërarchie en worden gedreven door een wil tot macht.  Mening of feit? Gebruikt of misbruikt Peterson de kreeften? 

Dominantiehierarchie kort uitgelegd
Kritiek op de kreeft.
Dominantiehiërarchie bij alle dieren?

Jordan Peterson vanuit een andere hoek.

Let op: pikant materiaal!

Mensenrechten

Bij het horen van het woord recht, popt bij veel mensen ook mensenrechten in het hoofd. Mensenrechten heten ook wel rechten van de mens of fundamentele rechten. Het zijn rechten die ieder mens toekomen. Mensenrechten. Wij hebben er allemaal recht op. Toch? Maar mensen kunnen ze misbruiken door eigen ongemakken aan te grijpen met ‘ik heb er recht op’.

InCel

Is Max uit de voorstelling Recht een gemiddelde puberjongen met pukkels en wat zelfbeeld problemen? Of gaat hij verder dan dat en begint hij zich te ontwikkelen als een ‘incel-jongen’?  Wat is incel en waar komt die term vandaan?
Incel: Involuntary celibate, iemand die onvrijwillig celibatair leeft. De term komt van een zekere Alana, een vrouw die als twintigjarige nog onvrijwillig maagd was. Ze bouwde een eenvoudige website – ‘Alana’s Involuntary Celibacy Project’ – waarop ‘lotgenoten’ ervaringen konden delen. Ondertussen is de afkorting 'incel' uitgegroeid tot een gevaarlijke subgroep.

Hij is een incel en beantwoordt eerlijk de vragen van mensen die voorbijkomen. Wat voor vraag zou jij stellen?

Is incel een terreurbeweging?

Makers Recht

Wij presenteren nog even de regisseur en choreograaf van deze voorstelling.

Vanaf 2020 is Timothy vaste huisregisseur bij DOX en coached hij de makers. Als regisseur confronteert hij jonge mensen graag met complexe actuele onderwerpen zonder dat zijn voorstellingen moralistisch worden. Hij regisseert elk jaar i.s.m. een opkomende maker een productie voor DOX.
Danser en choreograaf Dalton Jansen heeft de afgelopen jaren met zijn choreografieën meerdere prijzen behaald. In 2017 heeft hij met The Double Collective Hip Hop Games gewonnen: een grote, internationale wedstrijd in Frankrijk.