Daddy - HEADER SCROLL

Wat heb jij van je ouders geleerd en zal je nooit meer vergeten?

Om je goed klaar te stomen voor het beter ‘zien’ van de voorstelling Daddy bieden we deze SCROLL pagina. Je kunt zelf scrollen en je verdiepen in de topics van de vertelling. Have fun!

Is 'het gezin' dood?

In de voorstelling Daddy maak je kennis met een jong meisje, wij noemen haar voor het gemak Dochter. Dochter groeit op zonder vader. Ze wordt opgevoed door haar moeder, en komt dus uit een éénoudergezin. Er bestaan veel verschillende gezinsvormen; regenbooggezinnen, fusiegezinnen, meer- of éénoudergezinnen. Lees hieronder meer over gezinnen.
Het aantal kinderen dat deel uitmaakt van een éénoudergezin is de afgelopen twintig jaar flink toegenomen. In 1999 woonde een op de tien kinderen met een alleenstaande ouder. Begin 2019 was dit een op de zes, een stijging van 11 naar 16 procent.

– Wat is jouw gezinssituatie?

– Wat herken je in het bovenstaande artikel?

– Wat betekent thuis voor jou?

– Hoe ziet thuis er uit?

Een modern gezin?

Het traditionele gezin met mannetje, vrouwtje en 1,7 kind gaat op in een waaier van nieuwe vormen en opvoedstijlen: Homohuwelijken, éénoudergezinnen, meeroudergezinnen, patchworkgezinnen. Dat is een voortzetting van emancipatie en informalisering. We hebben tegenwoordig een scala aan gezinsvormen. Een beetje zoals deze hieronder…

Wel of niet scheiden

Ieder jaar eindigen gemiddeld 33.000 huwelijken in een echtscheiding. Van alle huwelijken strandt zo’n 34 procent. Zeven reden waarom mensen scheiden:
#1: Weinig of slecht communicatie

#2: Ruzies over geld

#3: Een ingrijpende gebeurtenis zoals ziekte of overlijden van een dierbaren

#4: Problemen na het pensioen

#5: Irritaties op vakantie

#6: Ontrouw

#7: Een verbouwing en dan?

Of relatietherapie?

Helpt relatietherapie nou echt ? Het liefdesvuur dat aan het begin van de relatie brandde is uitgedoofd door bijvoorbeeld ruzie, overspel of communicatieproblemen? Wat de reden ook is, relatieproblemen zijn nooit leuk. Relatietherapie helpt uitzoeken samen verder gaan de beste keuze is. Maar wat nou als de therapeut jonger is dan de patiënten…

NATURE OR NUTURE?

In Daddy zien we een bijzondere ontmoeting tussen Vader en Dochter. Vader herkent zijn kleine ‘kuikentje’ bijna niet meer. Dochter ziet dat ze haar krullen en lengte van haar vader heeft. Maar wat heeft ze nog meer van haar daddy? Heeft ze dan ook zijn ‘nare’ eigenschappen, want tja… Ze delen tenslotte hetzelfde DNA. Check de filmpjes en artikelen hieronder en bepaal zelf wat nature or nuture is. 

DNA speelt een belangrijke rol in wie we zijn en welke eigenschappen we hebben. DNA bepaalt ook in belangrijke mate onze gezondheid. Het wordt echter ook steeds duidelijker dat onze omgeving heel belangrijk is voor de activiteit van onze genen, en daarmee: wie we zijn.

– Weet jij welke uiterlijke eigenschappen je hebt van je ouders? Zo ja, welke? 

– Weet jij welke gekke gewoontes je hebt van je ouders? Welke dan?

– Benoem één wijze les die je van je ouders/ verzorgers geleerd hebt?

Wat onze ouders ons leren.

Genen versus omgeving

Daddy Issues?

Een vader is het eerste en belangrijkste voorbeeld dat we hebben als het om mannen gaat, aanwezig of niet.  Wat bedoelen we dan met Daddy-issues, zoals Dochter die heeft met haar Vader? 

Handboek ouderschap

 Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis. Een kind opvoeden een hele uitdaging. Veel verschillende factoren hebben invloed op het ouderschap. In Daddy kom je erachter hoe Vader wel of niet omging met zijn ouderschap. Hier alvast een paar handige filmpjes en artikelen verzamelt in het Handboek Ouderschap.

De verschillende gezichten van goed ouderschap. Lees verder...

Een westerse kijk op ‘goed ouderschap’ belemmert de aansluiting met gezinnen met een andere culturele achtergrond…

– Wat is volgens jou goed ouderschap?

– Wat ga jij, later als ouder, echt anders doen?

– Je schrijft een handboek voor je ouders, welke 10 tips moeten er absoluut in staan?

Ouderschap hoe doe je dat?

Ouders hebben voor het krijgen van een kind verwachtingen en een beeld van het ouderschap. De mate waarin deze verwachtingen realistisch zijn, staan in relatie tot het zelfvertrouwen van ouders. Als de beelden kloppen met de realiteit dan kennen ouders veel succesmomenten en groeien ze in hun zelfvertrouwen. Andersom neemt het vertrouwen van de ouders af als de werkelijkheid anders blijkt te zijn… zoals hieronder.

Ouderverstoting.

Er is sprake van ouderverstoting als een van de ouders de andere ouder afwijst. Soms gebeurt dit zelfs onbewust. Vanuit een innerlijke houding die misschien wel gevoed wordt door de pijn van de scheiding. Soms zet een van de ouders echter bewust de andere ouder buiten spel.

Ben je het eens met de keuzes die je ouders maken?

All grown up!

Dochter wil haar vader pas opzoeken als ze volwassen is. Haar ontmoeting komt sneller dan verwacht. Volwassen worden, wat is dat nou precies? Je wordt voor de wet volwassen. Je mag dan legaal drinken of autorijden (niet tegelijk aub!). Mensen gaan ‘mevrouw’ of ‘meneer’ tegen je zeggen. Je moet zorgbelasting betalen. Maken die dingen volwassen? Of gewoon oud? Ouder worden hoopt iedereen en lukt de meeste van ons. De vraag is vervolgens: heb je jou jaren aan levenservaring ook gebruikt om volwassenheid te ontwikkelen?
Ineens is het zo ver, je bent volwassen of je bent het bijna. Maar wanneer ben je nou eigenlijk echt volwassen en wat betekent dat?
– Wat betekent volwassen zijn voor jou?
– Wie doet het nou echt goed, op wie zou je willen lijken later als je all grown up bent?

Oke! volwassen worden, maar hoe dan?

All grown up, en nu?

Afstuderen, een relatie, een eigen huis, een rijbewijs, kinderen, het zijn allemaal mijlpalen die we nastreven. Veel jongeren hopen dat ze voor een bepaalde leeftijd helemaal gesetteld zijn. Maar wat als die deadline eraan komt en de zaken er nog niet zo voor staan als je voor ogen hebt? Click and find out…

Wanneer volwassen worden niet zo vanzelfsprekend is.

Een gesprek met 57 jaar in het midden.

Podcast

Luister binnenkort ook naar de DOX podcast waarin theatermaker en oud-DOX’er Dionne Verwey praat met jongeren over de voorstelling, eenzaamheid en first impressions.

Cast van Daddy.

Actrice Ayisha Siddiqi tekent voor de rol van dochter. Zij speelde eerder in de voorstelling GOD? (Oostpool) van Timothy de Gilde. Ook was zij te zien in de film Layla M. De talentvolle urban danser Jinko Adams geeft de thema’s in de voorstelling vorm in dans op muziek gemaakt door Michelle SambaDe talentvolle urban danser Jinko Adams geeft de thema’s in de voorstelling vorm in dans op muziek gemaakt door Michelle Samba
De vader wordt gespeeld door Mike Libanon, bekend van tv-series Oogappels, Flikken Maastricht en Bloedverwanten

Wij hopen u en de klas goed voorbereid te hebben op de voorstelling. Na de voorstelling vindt een standaard nagesprek met de leerlingen plaats. Het nagesprek wordt gevoerd door een gespreksleider van DOX. In het gesprek gaat de gesprekleider verder in op de thematieken van de voorstelling.  

Bij vragen kunt u contact opnemen met de afdeling educatie & publiekwerk.